Social Media Marketing

facebook voor ondernemers corinne keijzerMarketing vindt tegenwoordig grotendeels op Social Media plaats, wat bovendien de waardering van zoekmachines over jouw website enorm ten goede komt. Veel ondernemers en ondernemingen hebben nog niet hun draai gevonden binnen de diverse Social Media.

Behalve gezellig met anderen praten is Social Media voor ondernemers voornamelijk interessant vanwege het opbouwen en in stand houden van je ‘Know-Like-Trust’ factor. Mensen doen immers het liefst zaken met aardige en vakkundige mensen! Maar welk(e) Social Media is interessant voor jou? Wij leggen je graag in grote lijnen de voordelen en de verschillen uit, en helpen je desgewenst ermee op weg!

Twitter

Op Twitter kun je korte berichtjes (maximaal 140 tekens) publiceren die in de tijdlijn van je volgers verschijnen. Twitter kost je -behalve tijd- niets en je kunt er wanneer en waar het jou uitkomt je netwerk mee uitbreiden en onderhouden. Of mensen jou wel of niet gaan volgen zal grotendeels afhangen van je presentatie (ava + bio) en je tweets.

Twitter je alleen je aanbiedingen of dat jij de goedkoopste of beste bent op jouw vakgebied dan is dat vrijwel zeker niet interessant genoeg voor mensen om jou te gaan volgen. Op Twitter gaat het vooral om het delen van kennis: help anderen die daar om vragen, meld leuke ontwikkelingen of evenementen en reageer op tweets van de mensen die jij volgt. Natuurlijk mag je op Twitter best je onderneming of acties ‘promoten’, maar doe dat op een sociale en niet schreeuwerige manier!

Google+

Google+ lijkt op Facebook en is bedoeld voor interactie en socializen. Bij Google+ voeg je mensen die je interessant vindt om te volgen aan je kringen toe. Eenmaal toegevoegd zie je hun updates in jouw tijdlijn (‘stream’) verschijnen, waar je de betreffende berichten kunt delen met de mensen die jou aan hun kringen hebben toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook zelf updates toevoegen waarbij je kunt kiezen met welke kringen je die wilt delen. Je kunt updates ook ‘liken’ door op de ‘+1 button’ te klikken.

Pinterest

Pinterest is een online prikboard waar je mooie, grappige of interessante afbeeldingen kunt bewaren. Pinterest is voornamelijk visueel ingesteld: overzichtelijke en thematisch ingerichte pinboards met mooie plaatjes over interesses. Jouw vrienden op Pinterest kunnen jouw ‘pin’ die ze in hun tijdlijn voorbij zien komen gelijk een ‘like’ geven of re-pinnen op hun eigen pinboards, maar dit kan ook vanaf je pinboard. Dit is namelijk het voordeel van Pinterest boven Twitter, Facebook en LinkedIn: jouw afbeeldingen en video’s blijven altijd zichtbaar, inclusief de link naar de bronpagina! Je kunt je pins bovendien direct delen via Facebook of Twitter. Lees ook eens “Waarom Pinterest zo interessant is”  voor jou als ondernemer.

Facebook

Als bedrijf kun je op Facebook een pagina aanmaken en deze -deels- voorzien van jouw huisstijl. Op deze pagina kun je nieuwtjes over jouw bedrijf, producten of diensten plaatsen. Mensen die jouw merk of product zo leuk vinden dat ze het met hun vrienden willen delen kunnen op ‘like’ te klikken; jouw huidige (en toekomstige) bericht(en) verschijnt dan automatisch in de tijdlijn van die gebruikers, waardoor ook hun vrienden jouw bericht zien.

Facebook is sterk gericht op interactie: de ‘like’ knop wordt snel en veelvuldig gebruikt om aan te geven dat een nieuwtje leuk is. Wil jij ook je Facebook zo instellen dat jij bepaalt wat anderen zien en de controle over je privacy? Download  het gratis boekje ‘Veilig Facebook voor iedereen‘ en binnen tien minuten ben jij ook weer veilig!

LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk platform waar je je netwerk kunt uitbreiden, nieuws kunt delen en discussies kunt voeren. Via de status update kun je je netwerk laten weten waar je mee bezig bent en zij kunnen daar op reageren. Ook kun je analyseren wie jouw profiel bekeken heeft of via welke relatie je in contact komen met iemand. Door bij te dragen in discussies kun je jouw kennis en kunde verspreiden en via recommendations (aanbevelingen) kun je nieuwe contacten krijgen.